Blog Başlık

  • Haziran 16, 2020

    Egzersiz Türleri Nelerdir?

    Bilinçli şekilde yapılmayan spor, yarar yerine zarar getirecektir. Bilinçli spor yapmak için ise öncelikle Hangi Egzersiz Ne İşe Yarar, bilinmeli. İşte, egzersiz türleri ve vücuda etkileri!

    Aerobik Egzersiz

    Aerobik sözcüğü, "oksijen ile” anlamına gelir. "Dayanıklılık egzersizi” olarak da isimlendirilen aerobik egzersiz, kol, kalça, bacak gibi büyük kas gruplarının ritmik şekilde çalıştırılmasıyla yapılır. Düşük yoğunluklu olan bu egzersiz hareketleri yapılırken vücudun fazla zorlanmaması gerekiyor. Aktivite sırasında nefes nefese kalmaya neden olacak bir yoğunluk olmadığı için aerobik, 15- 20 dakika ya da çok daha uzun süre yapılabilir. Yürüyüş, yüzme, bisiklet, kayak gibi sporlar bu gruba girer.

    Aerobik hareketleri uygulanırken kandaki oksijen seviyesi artar, kaslara ve akciğere daha yüksek miktarda kan iletilir. Vücutta bulunan glukojen ve yağ, oksijen aracılığıyla yakılarak "adenosin trifosfat” (ATP) üretilir. ATP, hücredeki biyokimyasal tepkimeler için gereken kimyasal enerjiyi taşıyan bir nükleotittir.

    Aerobik egzersiz, özellikle kalbi, akciğerleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir, kilo kontrolü sağlar.

    Direnç Egzersizleri

    Kuvvet egzersizi olarak da adlandırılan bu egzersiz türü, kasları güçlendirme amacına sahiptir ve büyük kas gruplarına yöneliktir. Bunlar bedendeki kas oranını arttırır. Mekik, şnav, ağırlık kaldırma gibi hareketler bu gruba girer.

    Direnç egzersizleri, özellikle yaşla birlikte ortaya çıkan kas kütlesi kaybını önlemeye yardımcı olur, sırt ağrısı, kemik erimesi, obezite, diyabet gibi sorunların ortaya çıkma olasılığını düşürür.

    Esneklik Egzersizleri

    Denge ve germe egzersizleri olarak da ifade edilebilecek bu hareketler, diğer sporlardan önce vücudu hazırlamak için kullanılabileceği gibi, tek başına da uygulanabilir. Pilates ve yoga, bu gruba giren aktivitelerdir.

    Esneklik egzersizleri, kasların esnekliğini arttırarak spor sakatlanmalarını önler, vücudun formda kalmasına yardımcı olur.

    Egzersiz Yaparken Bunlara Dikkat!

    Aktivite sırasında vücudun verdiği tepkilerin farkında olmak, Hangi Egzersiz Ne İşe Yarar sorusu kadar önemli.

    Her şeyden önce, düzenli olarak uygulayacağınız egzersiz programını doktorunuzun ve alanında gerçekten uzman bir antrenörün danışmanlığında hazırlayın. Egzersiz sırasında göğüs kafesinde sıkışma, çenede gerginlik, kalp ritminde düzensizlik ve aşırı yorgunluk gibi olağan dışı tepkiler meydana geldiğinde hareketi derhal sonlandırın ve doktorunuza durumu danışın.

    HANGİ EGZERSİZ NE İŞE YARAR?
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR