Blog Başlık

  • Haziran 16, 2020

    Basketbol Sahalarının "Mamba”sı

    Zehirli yılanlar arasında dünyanın en uzun ve en hızlı hareket eden yılan türlerinden "mamba” yılanının ismi, elbette tesadüfen lakap olmadı ona. Mamba yılanları kadar çevik Kobe Bryant, nam-ı diğer Black Mamba, çok hızlı sayı üretebilmesi ve kendi şutunu yaratabilmesiyle basketbol sahalarında adeta şov yaptı. Kısa süre önce aramızdan ayrılan bu efsane ismi, yakından tanıyalım.

    Kobe Bryant Kimdir?

    Amerikalı basketbolcu Kobe Bryant, 23 Ağustos 1978 tarihinde Pensilvanya’da doğdu. Şutör gard ve oyun kurucu pozisyon oyuncusu olarak kariyerini sürdürdü. Gerektiğinde kısa forvet de oynayabilen Bryant, ofansif özelliğinin yanı sıra, savunma oyuncusu olarak da çok iyiydi.

    Kobe Bryant, hayatında çok önemli bir yer kaplayacak basketbolla henüz üç yaşındayken tanıştı. Basketbolda ulusal boyutlu şöhret elde etmesi ise, lise öğrenimi sırasında olmuştur. Daha o dönem, Wilt Chamberlain’in 4 yıllık toplam sayı rekorunu kırmıştır.

    Lise döneminde basketbolda hatırı sayılır başarılar elde eden Bryant, 17 yaşındayken girdiği SAT sınavından aldığı yüksek puanla iyi bir koleje girebilirdi, fakat o, NBA’de oyuncu olmayı tercih etti.

    1996 NBA draftlarında 13. sırada seçildi, fakat oyuncu seçimleri öncesi yapılan hazırlık çalışmalarında gösterdiği performans, dikkatlerden kaçmamıştı. Bu performanstan etkilenen Lakers genel menajeri Jerry West, Bryant’ı, Vlade Divac ile takas etti. Böylece henüz 18 yaşında olan Bryant, NBA tarihinin o zamana kadarki en küçük oyuncusu oldu.

    2001- 2002 sezonunda kariyerinde ilk kez en iyi ilk beşe, All Star takımına ve All NBA Yılın Savunma Takımına seçildi.

    NBA All Star- "En Değerli Oyuncu”

    Başarılı oyuncunun ilk NBA şampiyonluğu, 22 yaşında geldi. Daha 24 yaşındayken üç NBA şampiyonluğuna sahipti. 2008- 2009 sezonunda dördüncü şampiyonluğa da ulaşarak, NBA finalleri en değerli oyuncusu seçildi. Dördüncü şampiyonluğun ardından gelen "en değerli oyuncu” sıfatı elbette, ilk değildi. Bryant, kariyeri boyunca 2002, 2007, 2009 ve 2011 yıllarında olmak üzere toplam 4 kez NBA All Star organizasyonunda en değerli oyuncu olarak seçilmiştir.

    1999 yılı ve sonrasında her yıl All NBA takımına seçilen oyuncu, 11 kez All Star kadrosunda bulundu.

    İlham Veren Başarılar

    Kobe Bryant, 2005-2006 sezonunda Toronto Raptors’a karşı 81 sayı attı. Bu sayede, bir maçta 100 sayı atan Wilt Chamberlain’den sonra bu alanda ikinci sıradaki başarıyı elde etti.

    2009-2010 sezonunu şampiyon olarak tamamlayarak kariyerinin beşinci yüzüğünü kazandı ve üst üste ikinci kez finallerin en değerli oyuncusu oldu. Henüz 34 yaşındayken NBA tarihinde 30000 sayı barajını çoktan aşmıştı ve bunu başaran en genç oyuncu olarak tarihe geçmişti bile.

    Kariyerinde %49. 5 şut isabeti oranıyla oynayan oyuncu, bir maçta on iki üçlük isabeti sayesinde Donyell Marshall’la bu alandaki rekoru paylaştı.

    Hayran bıraktıran başarılar, Olimpiyatlarda da söz konusu. 2008 Pekin Olimpiyatları’nda ABD milli basketbol takımıyla şampiyon olarak altın madalya kazandı.

    Helikopter Kazası…

    NBA tarihinin en önemli basketbolcularından Kobe Bryant, 26 Ocak 2020 tarihinde bindiği helikopterin Calabasas şehri yakınlarında yaptığı kazada hayatını kaybetti. Kazada hayatını kaybedenler arasında, Bryant’ın 13 yaşındaki kızı Gianna Maria Onore de vardı.

    NBA TARİHİNİN YILDIZLARINDAN: KOBE BRYANT
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR