Blog Başlık

  • Haziran 16, 2020

    Tüm Zamanların En İyi Boksörü

    12 yaşındayken bisikleti çalınmasaydı, belki de onu hiç tanıyamayacaktık. Bisikletini çalan hırsıza karşı öfkesini gören, aynı zamanda boks hocası olan polis memuru, bu öfkenin bir dünya şampiyonu doğurmasına vesile oldu.

    Tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen Muhammed Ali’nin zaferlerle dolu hayatında kısa bir gezintiye çıkalım.

    Muhammed Ali Kimdir?

    Muhammed Ali (İslamiyet’i kabul etmeden önceki adıyla, Cassius Marcellus Clay Jr.), 17 Ocak 1942 tarihinde ABD’nin Kentucky eyaletinde dünyaya geldi. Boksör, İrlanda kökenli bir Afro- Amerikan’dır.

    Boksa başladıktan sonra yükselmesi uzun sürmedi. İlk amatör maçını 1954 yılında kazandı, kısa zamanda National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası’nda amatör kayıtlara girdi.

    Profesyonel ligde boy göstermeye başlaması, 1960 Roma Olimpiyatları’nda ağır hafif siklette altın madalya almasıyla oldu. Henüz 18 yaşındayken aldığı bu madalyadan sonra geniş bir kitlenin ilgisini çekmeye başladı.

    1964 yılında boksun bir diğer önemli ismi S. Liston’u yenerek dünya şampiyonu oldu. Aynı dönem, Müslümanlığı seçtiğini duyurdu.

    Boksa 3 Yıl Ara

    Muhammed Ali, 1967 ve 1970 yılları arasındaki dönemi, bokstan uzak geçirmek zorunda kaldı. Bunun nedeni, Vietnam Savaşı için takındığı tutum. Vietnam’a karşı Amerikan ordusunda askerliği reddettiği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı, lisansı elinden alındı.

    Karara karşı açtığı temyiz davasında haklı bulunmasıyla 1970 yılında ringlere döndü.

    Şampiyon Unvanını Geri Kazanıyor

    İlk yenilgisini 1971’de Joe Frazier ile çıktığı maçta aldı. Ringlerin efsanesinin, "asrın maçı” olarak nitelenen bu maçta yenilmesi, boksa verdiği üç yıllık arayla ilişkilendirilebilir.

    Fakat yenilgi ona göre değildi. 1973’te Joe Frazier ile unvan maçı için anlaşmaya varıldı. Frazier ilk raundda George Foreman’a nakavt olunca, Muhammed Ali, Frazier ve Foreman’la maç yaptı. İki maçı da nakavtla kazanarak, kaybettiği unvanını geri aldı.

    Dünya Şampiyonluğunu 3 Kez Kazanan İlk Boksör

    Karşısında devrilmeden durabilecek bir rakip bulmak çok zordu. Muhammed Ali, dünya şampiyonluğunu üç kez kazanan ilk boksör olma unvanını taşıyor. Onun kariyeri boyunca yalızca beş maçı kaybettiğini biliyor muydunuz?

    Efsane boksör, toplamda 56 maç kazanmıştır ve bunların 37’sinde zafer, nakavtla gelmiştir.

    Irkçılığa Karşı Mücadele

    O, sadece boksör değil, aynı zamanda insan hakları ve barış için mücadele eden bir aktivistti.

    Hayatı boyunca birçok sosyal sorumluluk projesine dâhil oldu. Irkçılık konusunda aktif mücadele verdi.

    Kariyerini Sonlandırdıktan Sonra…

    Muhammed Ali, 1978 yılında boksu bıraktı. 1984’te Parkinson hastalığına yakalandı. Uzun süre bu hastalıkla birlikte yaşayan ünlü boksör, 3 Haziran 2016 tarihinde ABD’nin Arizona eyaletinde, solunum yolu rahatsızlığı sebebiyle hayata gözlerini yumdu.

    "Ben tüm zamanların en iyisiyim.” Bu sözünün içini gerçek anlamıyla doldurarak, hayranlık uyandıran bir hayat yaşadı. Kendi hayatlarını kayda değer kılmak isteyenlere onun hayatı ve sözleri ilham verebilir. Ne demişti, hatırlayın:

    "Günleri saymayın. Sayılmaya değer günler yaşayın.”

    RAKİPSİZ YUMRUK: MUHAMMED ALİ
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR