Spor Ayakkabıda Seçim Zamanı! Nike Vs Adidas

Nike Vs Adidas

Spor ayakkabı denildiğinde akla ilk gelen markalar neler? Elbette Nike ve Adidas! Belki de herkes daha onlarca spor ayakkabı markası sayabilir ancak akıllara ilk gelen markalar: onlar. Birçok insanın çocukluğundan beri giydiği, birlikte büyüdüğü ve yeni neslin bu iki markanın eline doğduğu garip ama gerçektir. Adidas’ı Stan Smith ve Yeezy, Nike’yi Jordan ve Air Max koleksiyonlarıyla aklımıza kazıdık. Nike Vs Adidas karşılaştırılmasında fikir ayrılığına düşen ve ortak noktada buluşan bir dünya insan olduğunu söylemek mümkün! En iyisi biz kıyaslamaya geçelim; kararı yine siz verin.

  • Nike en çok kazancını Kuzey Amerika’dan sağlarken, Adidas Batı Avrupa’dan sağlıyor.
  • İki marka da üretiminin çoğunu Asya’da yaptırıyor; ancak markaların kazanç tablosunda Asya pek de etkili değil.
  • Nike ve Adidas geçmiş son yıllarda istikrarlı büyüme sağlayarak 2017 mali yılında rekor seviyelere ulaştı.
  • Kanye West’in Nike ile işbirliğini bozup Adidas’la çalışmaya başlaması hem markaların hem de hayranlarının üzerinde büyük bir etki yaratmıştır.

 

Tarihi Açıdan Nike Vs Adidas

 

Adidas: Yönetim merkezi Almanya’da olup Avrupa’daki en büyük spor giyim üreticisidir. Marka ilk olarak 1949’da Adolf Dassler tarafından tanıtılmıştır. Dassler ve ağabeyi Rudolf arasındaki çekişmeden sonra ilk gerçek ayakkabı rekabeti başladı. Rudolf, Adidas’a rakip olarak Puma markasını yarattı. Aralarındaki rekabet İkinci Dünya Savaşı sonrası güçlenmişti. Herzogenaurach kasabasındaki futbol müsabakasında bir takımı Adidas diğer takımı Puma destekliyordu ve bu tarihi anlardan biriydi.

Adidas’ın ikonik üç çizgili logosu 1952 yılındaki yaz olimpiyatlarında Karhu Sport markasından iki şişe viski karşılığında alındı. Fiyatın 1600 Euro civarında olduğu söylentileri var. 1989’da Fransız iş adamı Bernard Tapie, Adidas’ı 243.9 milyon Euro’ya satın aldı; çünkü şirket batıyordu. Tapie üretim merkezini Asya’ya taşıdı ve markanın promosyonu için Madonna ile anlaştı. O gün bugündür Adidas ikonik simgesiyle yediden yetmişe tüm dünyanın bildiği popüler bir marka.

 

Nike: Phil Knight ve Bill Bowerman tarafından 1964’te kurulduğunda BRS (Blue Ribbon Sports) olarak biliniyordu. İş ortakları ilk yılda 1.300 çift Japon koşu ayakkabısı satarak 8 bin dolar kazandı. 1965’te kazançları 20 bin dolara çıkmıştı ve şirket hiçbir zaman batma tehlikesi yaşamadı. 1971 yılında Nike’nin ikonik simgesi “Swoosh”, ürettiği bir ayakkabıda ilk defa kullanıldı.

1976 yılında Nike, “John Brown and Partners” şirketini reklam ajansı olarak işe aldı ve markanın kaderi burada değişti. Agresif pazarlama taktikleri sayesinde Nike’nin U.S. ayakkabı pazarındaki payı birdenbire %50 oranında arttı. “Just Do It” markanın sloganı oldu ve 1988’de 20. Yüzyılın en iyi beş sloganı arasına girdi. 1980’ler ve 90’ler Nike’nin büyüme zamanlarıydı. Yönetim merkezini Oregon’a taşıdıktan sonra ilk alışveriş mağazasını “Niketown” adıyla açtı.

  • Nike Vs Adidas çekişmesini yaşatan dünya çapındaki olaylardan biri 2010 senesinde Güney Afrika’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’ydı. 32 takımdan 9’u Nike giyiyorken, 12 tanesi Adidas giyiyordu. Etkinliğin resmi sponsoru Adidas olmasına rağmen Nike pazarlama teknikleri ve reklamlarla markasını öne çıkarma yarışına girdi. Elbette bu aralarındaki ilk rekabet değildi ancak tarihte unutulmaz anlara imza atıldı.

 

Karar Vermek Çok Zor: Nike Vs Adidas

 

2014 yılında Kanye West Adidas’la işbirliği yapmaya başlamasıyla iki marka arasında 2010’dan beri süregelen rekabet kızışmaya devam ediyor. Nike satış ve ciro gibi finansal anlamlarda Adidas’ı geride bıraksa da; Adidas’ın daha başarılı olduğuna dair algı oldukça şaşırtıcı. Yeezy ile adından her anlamda söz ettiren Adidas’ın, Jordan koleksiyonu olan Nike ile kapışması ne zaman biter bilinmez. Popülerlik anlamında kıyaslandığında iki markada da hiçbir eksik göremiyoruz. Sosyal medyada yaptıkları değişik kampanyalarla da adından sıklıkla söz ettirmeyi başarıyorlar. O zaman biz konu başlıklarına göre yapılan yorumları size aktaralım, siz de, bu zor soruya cevabınız var mı bir bakın.

 

  • Orijinallik: Ultraboost’tan Yeezy’e kadar Adidas’ta ayakkabı tekrarına düşüldüğü görülmezken; Nike’nin Flyknit modeli, Adidas’ı taklit ediyor şeklinde eleştirenler çoğunluktadır.

 

  • Kalite: İki dünyaca ünlü markanın da yeniliklere imza attığı doğru. Hatta Nike’nin çoğu yeniliği önce piyasaya sunduğu da bir gerçek; ancak kullanıcıların yorumlarına göre Adidas, kalite açısından Nike’den bir tık ileride.

 

  • Fiyat: Adidas model ve koleksiyonlarının Nike’ye kıyasla daha ucuz olduğu söylenebilir. Yine de her iki markanın da indirim zamanları takip edildiğinde, indirimli fiyatlara rastlanıyor.

 

  • Ciro: Nike bu konuda Adidas’ı silip geçiyor desek abartmış olmayız. Nike’nin NBA ve U.S. Olympic Team ile işbirliği de bunda oldukça etkili. Adidas’ın finansal anlamda geride olmasına rağmen daha başarılı olarak algılanması merak edilen bir konu.

 

  • Tanınırlık: Nike’nin “Just Do It” sloganı ve Adidas’ın üç çizgili sloganı arasında karar vermek oldukça zor!

 

Spor Ayakkabı Teknolojisinde Nike Vs Adidas

 

Nike Vs Adidas arasındaki çekişmenin büyük bir kısmı yenilik alanında oluyor. İki marka da senelerdir müşterilerini memnun edecek en iyi işlevsel yenilikleri sunma yarışında. Aslına bakılırsa Nike spor ayakkabı bu konuda öncü gelmektedir. Tüm spor ayakkabı sektörünün kullanacağı hayati yeniliklere ilk olarak Nike imza attı; ancak gariptir ki çoğu kişiye Adidas yenilikleri ilk olarak yapmış ve Nike taklit etmiş gibi gelmektedir.

 

Adidas

Nike

4D

Adapt

Adifit

Air

Adiprene

Joyride

Adituff

Max Air

Boost

Nike Free

Bounce

Nike Plus

Climacool

React

Geofit

Zoom

 

Dünyaca Ünlü Markaları Gelecekte Ne Bekliyor?

 

Nike satışlar açısından hala endüstri lideri olsa da, Adidas %52.08, Nike ise %44.70 brüt kar marjına sahip. Adidas’ın finansal başarısı Reebok ve Runtastic gibi çeşitli marka portföylerinin birikiminden yararlanması ile de ilgili. Finansal analizlerin yanı sıra inovasyon, popülerlik, online alışveriş imkanları gibi birçok etmen Nike Vs Adidas sorusuna cevap arıyor. Adidas’ın, kadınların spordaki eşitliğiyle ilgili reklam filmleri yayınlaması, geri dönüştürülebilir ayakkabı üretmesi ve dijital ışık sentezi ile 4D ayakkabı yaratması gibi yeniliklerle dolu adımları, kitleleri kendine çekmeyi başarıyor. Kanye West ve Beyonce gibi dünyaca ünlü starlarla iş birliği yapması popülaritesini inanılmaz yükselten etkenlerden biri.

2020 senesiyle birlikte Covid-19 virüsünün tüm dünyaya yayılması, markaları farkındalık kampanyaları ve üretimleri için harekete geçirdi. Tüm dünyanın gözü Nike ve Adidas markalarının üzerindeydi. Nike, kendi yüz maskelerini Adidas’tan önce üretmesiyle bu dönemi şimdilik avantaja çevirmiş gibi duruyor. Ek olarak, market satış oranları açısından Adidas’ın Nike’a çok yaklaştığını ve boşluğu git gide kapattığını görmekteyiz. Kalite, popülarite, sosyal medya kullanımı ve üretilen modeller açısından Nike Vs Adidas cevabının çok kişisel olduğunu tekrar söylemek zorundayız. Ne olursa olsun Adidas’ın Yeezy, Nike’nin de Air Max ile uzun yıllar akıllarımızdan kesin.

 

Bir önceki yazımıza https://www.gozdespor.com/blog/icerik/spor-giyim-tarzi-yaratmanin-5-yolu linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Nike Vs Adidas
Eylül 14, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR