Doğru Spor Ayakkabı Seçimi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğru Spor Ayakkabı Seçimi

Geçmişte spor ayakkabı almaya karar verenlerin karşısında yalnızca onlarla ifade edebileceğimiz alternatifler çıkıyordu. Fakat bugün? Günümüzde spor ayakkabı almak istediğimizde pek çok markanın binlerce modeli arasından seçim yaparken kararsız kalıyoruz. Bugün, spor ayakkabılar ileri tasarım, yüksek teknoloji olanakları ve koruyucu tıbbın desteği alınarak tasarlanıyor. Doğru bir seçimle almaya karar verdiğiniz bir spor ayakkabı tüm performansınızı etkileyebilir. Spor ayakkabınızı ayağınıza giydiğiniz anda usta bir tenisçiyi veya profesyonel atlet ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru spor ayakkabı seçimi büyük önem taşıyor. 

Yanlış bir spor ayakkabı seçimi sizi nasıl olduğunu hiç anlamadığınız sakatlıklara götürebilir. Bu yazımızda içinizdeki profesyonel sporcuyu ortaya çıkarmak ve sağlığınızı korumak adına doğru spor ayakkabı seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri hazırladık. Bu bilgiler ışığında kendinize uygun bir spor ayakkabısını kolaylıkla seçebilirsiniz. 

Spor Ayakkabı Seçimleri

Evet, öncelikle kaç çeşit spor ayakkabı olduğuna göz atmamız gerekiyor. Çünkü geçmişteki gibi değil spor ayakkabıları. Her spor dalı için ayrı bir spor ayakkabı tasarlanıyor. Mesela, yürüyüş ve koşu yapmanız için jogging ayakkabıları hazırlanıyor. Jogging ayakkabılarının farkı ne diye soracak olursanız yumuşak fakat darbe emici jogging ayakkabılarının pek çok özelliği bulunuyor. Ayrıca, Jogging ayakkabıları olabildiğince esnekler, hafifler, yastık tabanları var ve iyi bir yer kavrayışına sahipler. Ayağınızın yapısını destekliyor, jogging ayakkabıları.

Kısacası, yürüyüş veya koşu yaparken bir spor ayakkabı alacaksanız yastıklama özelliği ve esneklik ilk şartınız olmalı. Peki, kapalı salon sporları yaparken veya kortta jogging ayakkabı giyebilir misiniz? Elbette, size vereceğimiz cevabımız hayır! Basketbol veya voleybol vücudumuzun devamlı olarak öne, arkaya ve yanlara hareketini gerektiren sporlardır. Bu nedenle kapalı salon sporları için tasarlanan spor ayakkabıları sert ve yıpratıcı koşullara uygun olarak tasarlanır.

Basketbol oynamak için spor ayakkabı almayı düşünüyorsanız ayakkabının tabanlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Zira dışarıda veya salonda oynamak üzere ayakkabının tabanları değişiklik gösteriyor. Ayrıca, basketbol ayakkabılarında bilekli veya bileksiz olma durumu var. Bilek tercihi oyun dengenizi kurmanızı ve bilek korumanızı sağlar. 

Ayakkabı Çeşitleri Henüz Bitmedi 

Yazımızın giriş kısmında pek çok spor ayakkabı modeli olduğunu yazmıştık. Tenis veya squash oynamaya karar verirseniz nasıl bir spor ayakkabı seçmelisiniz? Tenis oynamak için bir spor ayakkabı alacaksanız tabanı mutlaka kalın olmalı. Çünkü tenis veya squash oynarken adımlarınızı sert, güçlü ve hızlı atmak zorundasınız. Teniste ve squashte zaferi ancak bu şekilde kazanabilirsiniz. Kalın tabanlı spor ayakkabıları hem öne doğru hem de sağ ve sola doğru atacağınız adımları destekler, sakatlanmanızı önler.

Tenis oynamak için mutlaka kalın tabanlı ve destekli spor ayakkabılar almalısınız. Futbol sizin için vazgeçilmez bir spor dalıysa seçim yaparken dikkat etmeniz gereken birçok ayrıntı bulunuyor. Ayak yapınız ve basış şekliniz gibi dikkat etmeniz gereken noktaların yanı sıra futbolu oynayacağınız zemin de önem taşıyor.

Zemine göre krampon seçimi yaptığınızda doğru yerde doğru ayakkabı ile kıyasıya futbol maçlarını zevkle yapabilirsiniz. Futbol ayakkabısında deri seçimi de çok önemli. Seçtiğiniz futbol ayakkabısında kullanılan deri ayağınızı rahatsız etmemeli ve esnek olmalıdır. Seçeceğiniz futbol ayakkabısı hafif, ince ve dayanıklı olması gerekiyor. 

Outdoor Spor veya Kış Sporları Tutkunuysanız 

Yürüyüşün bir spor olarak çok etkili bir spor olduğu pek çok otorite tarafından kabul ediliyor. Her gün yürüdüğünüz miktardan biraz daha fazla yürürseniz sağlığınız için oldukça güzel sonuçlar ortaya çıkabilir. Gün geçtikçe ilginiz outdoor spor aktivitelerine kayabilir. Dağ yürüyüşü veya hiking için uygun spor ayakkabıları giymelisiniz.

Outdoor spor aktiviteleri için seçeceğiniz ayakkabılar sizi korumalı ve güvenliğiniz ön planda tutmalı. Bu ayakkabılar, rahat, dayanıklı, koruyucu ve yapılan aktiviteye uygun olmalıdır. Outdoor aktiviteleriniz için seçeceğiniz spor ayakkabı ayağa ve bileğe yeterli desteği vermeli ve kaygan ya da bozuk zeminde iyi tutunabilmelidir. Ayağı kayalardan koruyabilmeli ,aynı zamanda rahat yürüyebilecek kadar esnek olmalıdır. Kayak, buz pateni, buz hokeyi gibi kış sporları yapmayı tercih ediyorsanız alacağınız spor ayakkabı yeterli derecede ayak bileğinizi korumasıdır. Çünkü kış sporlarında kayma veya düşme gibi olaylar oldukça sık yaşanır. 

Spor Ayakkabı Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Spor ayakkabı almaya karar verdiğinizde aklınızdan bolca konfora sahip ve şık bir ayakkabı geçirdiğinizi tahmin ediyoruz. Hangi spora göre hangi spor ayakkabıyı tercih etmenizi gerektiğinden söz ettik. Spor ayakkabı seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken ortak kriterler bulunuyor.

Öncelikle, spor ayakkabı seçimi yaparken öncelikle nasıl bastığınızı bilmelisiniz. Üç basış şekli olduğunu biliyor muydunuz? İnsanlar, düz, içe doğru ve dışa doğru basanlar olarak üçe ayrılıyor. Her spor dalı için her basış şekline göre spor ayakkabısı tasarlanıyor. Spor ayakkabıların neden bu şekilde tasarlanmasının iki nedeni var: İlk hedef ayağınızı korumak. Diğer hedef ise uzun süre yıpranmadan giyebileceğiniz bir spor ayakkabı sahibi olmanız. Bu nedenle spor ayakkabı seçerken basma şeklinizi önemli bir ayrıntı olarak aklınızın bir köşesinde bulundurmalısınız. 

En Doğru Spor Ayakkabı Seçimi İçin Tüyolar

Her sporun özelinde o sporu en iyi şekilde yapmanızı sağlayan spor ayakkabı çeşitleri bulunuyor. Zira spor ayakkabılarının yapısı yaptığınız sporun dinamiklerine göre şekil alır. Mesela, koşu ayakkabılarının esnekliği ve yastıklama özelliği ön plandayken yürüyüş ayakkabıları daha serttir. Dolayısıyla, koşu yaparken yürüyüş ayakkabısı giymeniz doğru olmaz. Yaptığınız spora uygun bir spor ayakkabı giymek önemli bir kriter. 

Spor ayakkabı seçimi yaparken ayak tipinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Spor ayakkabını ne kadar rahat olursa olsun ayak tipinize uymuyorsa sizi rahatsız edecektir. Ayak tipleri üçe ayrılıyor. Düztaban, çukur taban ve normal ayak tiplerinden hangisi size uygunsa spor ayakkabı seçimi buna uygun olmalıdır. 

Spor ayakkabı seçerken parmak uçlarınıza dikkat edin. Ayakkabıyı büktüğünüz zaman orta kısım sabit kalmalı, ön kısım ise 45 derecelik açıyla eğilmeli. Dolayısıyla, başparmağınız ile ayakkabı arasında 1 cm boşluk bulunması gerekiyor. 

Doğru Spor Ayakkabı Seçimi Ayrıntı Gerektirir 

 

Eğer, spor ayakkabıyı çocuğunuza alıyorsanız, özellikle dikkat etmelisiniz. Ellerinizle mutlaka parmak ucu boşluklarını kontrol edin. Zemine uygun spor ayakkabı almak istiyorsanız, önce zeminle ilgili bilginiz olması gerekiyor. Spor yapacağınız yerleri saptayın ve buna göre bir seçim yapın. Mesela, futbol oynayacaksanız, halı saha için farklı çim saha için farklı spor ayakkabılar giymeniz gerekiyor. 

 Spor ayakkabıların içine mutlaka çorap giyiyorsunuz. Spor ayakkabı seçimi yaparken içine giyeceğiniz çorabı da göz önüne alın. Farklı kalınlıkta ve dokudaki çoraplar spor ayakkabısı ve ayak uyumunuzu etkiler. Öyle ki, bazı çoraplar spor ayakkabınızın numarasını bile değiştirir. 

Spor ayakkabı seçimi yaparken ürünü denediğiniz anda tam konfor sağlıyorsa tercih edin. Alışma süresi tanımayın. Spor ayakkabıların her iki tekini de denemelisiniz. Ancak spor ayakkabılarının bağcıklarını mutlaka bağlayarak denemelisiniz. Ayak tabanınız spor ayakkabısına sıkı bir şekilde oturmalı ve yürürken ayak tabanınız kaymamalı. Bu şartlarda bir spor ayakkabı ayağınıza gerekli konforu sağlıyorsa, hiç durmayın satın alın.

 

Bir önceki yazımıza https://www.gozdespor.com/blog/icerik/cocuklar-spora-neden-yonlendirilmeli linkinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Etiketler: doğru spor ayakkabı seçimi
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR