Blog Başlık

  • Haziran 16, 2020

    Rüzgârla Yarışan Performans

    Lightning Bolt (Yıldırım Bolt) lakabını tesadüfen almadı. O bugün, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi kısa mesafe koşucusu olarak kabul ediliyor. Pistlerin rakipsiz ismi Usain Bolt, hayranlık uyandıran bir kariyere sahip. Gelin, bu kariyeri ve yaşam öyküsünü detaylarıyla inceleyelim.

    Usain Bolt Kimdir?

    Usain St. Leo Bolt, 21 Ağustos 1986 tarihinde Jamaika’da dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren sporla ilgilenen Bolt, erken yaşlarda futbol ve kriket oyununa merak saldı. Bu merak sebebiyle o dönem, kariyerini kriket üzerinde inşa etmeyi düşünüyordu, fakat eski bir 100 metre atleti olan Pablo McNeil’in etkisiyle atletizme yöneldi.

    İlk madalyasını Lise Şampiyonası’nda 200 metredeki 22,04’lük derecesiyle kazandı. Geniş bir kitlenin dikkatini çekmesi ise 2002 Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası’yla gerçekleşti. Bolt bu şampiyonada 200 m yarışını kazanarak altın madalya kazanan en genç sporcu oldu.

    Bu ilk ses getiren başarı, sonraki inanılmaz başarıların habercisiydi…

    Henüz Kırılmamış Bir Rekor

    Bolt’un kariyerini taçlandıran detay, 100 metre yarışlarında son üç dünya rekoruna sahip olması. Usain Bolt, atletizm tarihinde erkekler 100 metrede 3 kez birinciliğe ulaşan ilk ve tek sporcudur.

    Bolt, Pekin’deki oyunda 100 metreyi 9,69 ile tamamladı. 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 9.58 ile kendi rekorunu aştı. 2012 Londra Olimpiyatları’nda 9.63 ve 2016’da Rio’daki Yaz Olimpiyatları’nda 9.81’le altın madalya kazandı.

    Altın madalyalar ve rekorlar sadece 100 metrede değil, 200 metre yarışlarında da söz konusu. Bolt, 2008 Pekin Olimpiyatları’nda 19.30 saniye ile Michael Johnson’ın rekorunu kırarken, aynı yıl Berlin’de 19.19 saniyeyle kendi rekorunu kırdı.

    Ezber Bozdu

    Gösterilen performans üzerinde, beden özelliklerinin etkisi yüksektir. Yüksek performans için, ilgili spor branşının gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip olmak gerekiyor.

    Fakat görünen o ki, bu durumun istisnaları da var. Koşu dalında başarı için çok uzun boy uygun görülmemesine rağmen, Usain Bolt bahsi geçen bu rekorları 1.95’lik boyuyla kırdı. Üstelik erken yaşlarda fizik tedavi görmesini gerektirecek omurga problemleri de tam anlamıyla düzelmemiş, yetişkinlik dönemini de etkilemiştir.

    Atletizmde En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri

    Kırdığı rekorlarla "en iyi” unvanını alması elbette kaçınılmazdı. Usain Bolt, IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği) tarafından tam altı kez "Yılın En İyi Erkek Oyuncusu” olarak seçildi.

    Hız kesmeyen başarıyı ödülle onurlandıran tek kurum IAAF değil. Laureus Dünya Spor Ödülleri Kurulu da Bolt’u dört kez yılın erkek oyucusu seçti.

    … ve Pistlere Veda

    Şu an İngiltere’de yaşayan Bolt, Londra’da düzenlenen 2017 Dünya Atletizm Şampiyonası’ndan sonra kariyerini sonlandırdı. Atletizmi bıraktıktan sonra kısa bir süre bir Avustralya takımında futbol oyunculuğu yapmıştır.

    O, çoğu sporcu için uzak bir hedef olan rekorları, pistte eğlenceli tavırlar sergileyecek kadar kolaylıkla kırdı. Oldukça tatmin edici bu kariyer, onun yaşayan efsane olarak nitelenmesi için yeter de artar bile.

     

     

    Usain Bolt'
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR